Ποιότητα Νερών Παραλίας Αρκαδικού Χωριού‏



Αναφορά σχετικά με την ποιότητα νερού κολύμβησης της παραλίας του Αρκαδικού Χωριού

      Την ευθύνη για την παρακολούθηση της παραλίας του Αρκαδικού χωριού, έχει η Διεύθυνση Παρακολούθησης της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων (Κ.Κ.Υ.) με τη συμμετοχή της Νομαρχίας Αρκαδίας  (ΦΕΚ 1695/Β/2-12-2005).

     Σύμφωνα με την οδηγία 76/160/ΕΟΚ, απ’ όλες τις παραλίες κολύμβησης, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, λαμβάνονται δείγματα του νερού ανά 15 ημέρες από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο και στέλνονται στα αρμόδια εργαστήρια για ανάλυση.

     Στις αναλύσεις εξετάζεται η ποιότητα του νερού και η ύπαρξη ή όχι βλαβερών για τον λουόμενο ουσίες και μικρόβια. Συγκεκριμένα αναζητάται η παρουσία κολοβακτηριοειδών κοπρανώδους προέλευσης και κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι καθώς και  ουσίες όπως ορυκτέλαια, φαινόλες, πίσσα κ.ά.

     Πιο αναλυτικά, οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές έχουν ώς εξής :

ΟΛΙΚΑ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΟΕΙΔΗ /  100ml ……………………………………………. 500

ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ΚΟΠΡΑΝΩΔΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ / 100ml …………….. 100

ΚΟΠΡΑΝΩΔΕΙΣ  ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΙ  /  100ml …………………………………………… 100

     Αφού μελετήθηκαν όλα τα ετήσια αποτελέσματα της παραλίας μας (οι δειγματοληψίες του Αρκαδικού άρχισαν το 2003), βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ποιότητα του νερού κολύμβησης πάντα ήταν καθαρή και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας (GI) κατηγορίας Α, καθώς δεν εμφανίστηκε ποτέ κανένα σημείο ασύμφωνο με τα απαγορευτικά όρια της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ.

     Οι κάτοικοι του Αρκαδικού Χωριού μπορούν πάντα να απευθύνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – το οποίο είναι αρμόδιο –  για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις ή για να εκφράσουν τα όποια παράπονά τους.

     Τα αποτελέσματα των μετρήσεων  υποβάλλονται υποχρεωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κοινοποιούνται για την ενημέρωση τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων από άλλες χώρες. Μπορούν επίσης να συμβουλευτούν τις ιστοσελίδες http://www.edpp.gr  ή  http://iason.minenv.gr/akti  για πιο λεπτομερή ενημέρωση.

     Από εφέτος, στον πίνακα ανακοινώσεων του χωριού μας, θα αναρτώνται από το ΔΣ τα αποτελέσματα των αναλύσεων της παραλίας μας για να λαμβάνουν γνώση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

     Επισημαίνεται ότι κρίνεται ανακγαία μια επαγρύπνηση (στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό) σε ασυνείδητο (και παράνομο) άδειασμα λημάτων από κότερα που ενίοτε αγκυροβολούν κοντά στην ακτή μας.

     Την έρευνα για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου, διενήργησε ο Ηλίας Κουγιεμήτρος, χειρουργός οδοντίατρος και μέλος του ΔΣ.

                                                                                                           ΜΑΪΟΣ     2009

Comments are closed.

  • Welcome / Καλώς

    Welcome to the official website of
    The Arkadian Village.
    Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρκαδικου Χωριου.

  • Arkadiko Gallery
    playgr2-5.jpg  b22 b33 4 komvos11.jpg
  • Social Media
  • Archives