Shrove Monday in the Village / Καθαρή Δευτέρα στο Αρκαδικό Χωριό



 

Shrove Monday in the Village / Καθαρή Δευτέρα στο Αρκαδικό Χωριό

        Και φέτος, αρκετοί συγχωριανοί μας με τους καλεσμένους τους, γιόρτασαν εδώ ”τα κούλουμα” (έτσι λέγεται η έξοδος της Καθαρής Δευτέρας). Ήταν μια καλή ευκαιρία εξόρμησης και διασκέδασης στο Αρκαδικό Χωριό. Ο καιρός ήταν υπέροχος, ο ουρανός γαλανός και το απαλό αεράκι επέτρεψε σε μικρούς και μεγάλους να δοκιμάσουν την τέχνη τους στο πέταγμα των χαρταετών, που αποτελεί και το κύριο έθιμο της ημέρας.

       Κατά το μεσημεράκι, άρχισαν να μας αποσπούν οι μυρωδιές από τα διάφορα θαλασσινά που ψήνονταν στα κάρβουνα. Σε πολύ σύντομο χρόνο, η πλατεία άδειασε και η διασκέδαση συνεχίστηκε στα σπίτια, όπου τα τραπέζια είχαν στρωθεί με τους ανάλογους μεζέδες της ημέρας. Χταποδάκι, καλαμαράκια, ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά, τουρσί και λαγάνα μεταξύ άλλων, είχαν τη τιμητική τους.

Φυσικά, δεν έλειπε και το απαραίτητο συμπλήρωμα . . .  Ούζο και κρασί.

       Με την Καθαρή Δευτέρα ξεκινά η  Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει και το τέλος των αποκριών. Η λέξη Καθαρή, εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών, που αρχίζει με νηστεία που κρατά 40 ημέρες (Τεσσαρακοστή – Σαρακοστή). Η Καθαρή Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πρίν τη Κυριακή του Πάσχα.

                                                                      Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Comments are closed.

  • Welcome / Καλώς

    Welcome to the official website of
    The Arkadian Village.
    Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρκαδικου Χωριου.

  • Arkadiko Gallery
    playgr2-5.jpg  b22 b33 4 komvos11.jpg
  • Social Media
  • Archives