Αναβλήθηκε η συζήτηση για την αξιοποίηση ακινήτων που δεν έχουν μεταβιβαστεί σε ιδιώτες από τη ΔΕΠΟΣ



Η εξουσιοδότηση δικηγόρου για τη μελέτη της υπόθεσης του Αρκαδικού χωριού και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, των ακινήτων που δεν έχουν μεταβιβαστεί σε ιδιώτες από τη ΔΕΠΟΣ ΑΕ συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η απόφαση αναβλήθηκε. Θα παραπεμφθεί το θέμα στο Νομικό Σύμβουλο του Δήμου, προκειμένου με γνωμοδότησή του να κάνει γνωστό προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εάν συμφωνεί – λόγω της γνωστής διένεξης με το Δήμο – να διευκολύνει τη Δημοτική Αρχή ώστε την υπόθεση αυτή να αναλάβει εξιδεικευμένο Δικηγορικό Γραφείο.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ :

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σαβούρδος είπε :

Όπως γνωρίζετε το Αρκαδικό Χωριό οικοδομήθηκε σε έκταση της εδαφικής περιφέρειας της πρώην Κοινότητας Αγίου Ανδρέα που παραχωρήθηκε δωρεάν στη Δ.Ε.Π.Ο.Σ «Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης Α.Ε.» για το σκοπό αυτό. Έχοντας υπόψη την επικείμενη κατάργηση της ΔΕΠΟΣ Α.Ε. και με δεδομένο ότι υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, οικόπεδα που δεν έχουν μεταβιβασθεί από την ΔΕΠΟΣ σε ιδιώτες, εισηγούμαι την ανάθεση της υπόθεσης στο εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο των δικηγόρων α) Ιωάννη Μαντζουράνη με ατομικό Α.Μ./Δ.Σ.Α. 7349, μέλος της Δικηγορικής Εταιρείας με την επωνυμία «Ι.Κ. Μαντζουράνης – Ι. Ν. Μαγγανιάρης & Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία», με εταιρικό Α.Μ. / Δ.Σ.Α. 80110, η οποία εδρεύει στην Αθήνα στην οδό Μαυρομματαίων αριθμό 29 και β) Ιωάννη Μαγγανιάρη, αντί του ποσού των 5.600,00 € που θα διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης από τον δήμο των συγκεκριμένων ακινήτων (οικοπέδων) και την κατάθεση σχετικής πρότασης – εισήγησης. Η απόφαση με αριθμό 261/2011 που έλαβε το Δημοτικό μας Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή που υπέβαλε ο Δημοτικός Σϋμβουλος κ.Δημήτριος Κόκκωνας.

Σίδερης Κωνσταντίνος :

Η απόφαση 261/2011 ούτως ή άλλως θα ακυρωνόταν και χωρίς την υποβληθείσα ένσταση του κ.Κόκκωνα, λόγω έλλειψης αυξημένης πλειοψηφίας.

Δαλιάνης Γεώργιος :

Είπατε να πέσουν οι τόνοι. Πρώτη φορά συναντάω εισήγηση εναντίον Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα αυτό αντιβαίνει στις αρχές μας. Το έχουμε καταψηφίσει στο παρελθόν 2 ή 3 φορές. Έπρεπε να έχουμε εισήγηση του Νομικού μας Συμβούλου από την οποία να προκύπτει εάν μπορεί να χειριστεί το θέμα. Δεν υπάρχει άλλο Νομικό γραφείο για να αναθέσουμε ;

Δήμαρχος:

Προτείνετε άλλο γραφείο.

Δαλιάνης Γεώργιος:

Δεν υπάρχει μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλα γραφεία. Έπρεπε να γνωμοδοτήσει πρώτα ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου μας. Η παράταξή μου καταψηφίζει.

Δήμαρχος:

Το θέμα αυτό το φέραμε γιατί και οι δύο πρώην Δήμαρχοι γνωρίζουν το θέμα. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις. Πρέπει να προσεχθούν οι υποδομές. Εσείς το αποφύγατε και δεν λύσατε προβλήματα. Εμείς τους θεωρούμε πολίτες του Δήμου μας και πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά τους. Η ΔΕΠΟΣ ΑΕ χειρίστηκε το θέμα μόνο για προσωπικά οφέλη. Τώρα άφησαν τα πάντα αιρούμενα στις υποδομές. Πώς θα λύσουμε τα προβλήματα χωρίς χρήματα ; Να διευκρινιστεί εάν θέλετε Δικηγόρο ή δεν θέλετε τον συγκεκριμένο. Εμείς προτείνουμε τον κ.Μαντζουράνη να διερευνήσει την υπόθεση των οικοπέδων που πρέπει να έρθουν στο Δήμο για έσοδα και να λυθούν τα προβλήματα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε πρόβλημα πολίτη που δεν μπορεί να πάρει ηλεκτροδότηση στην οικία του, λόγω αδυναμίας της τεχνικής μας υπηρεσίας να καθορίσει ρυμοτομικές γραμμές. Είστε υπεύθυνοι εάν δεν συναινέσετε διότι θα προχωρήσουμε με υπαιτιότητα δική σας σε αναστολή οικοδομικών αδειών.

Δαλιάνης Ευστράτιος:

Από το 1987 υπάρχει το Αρκαδικό Χωριό και δεν δίνω δικαίωμα σε κανένα να με κατηγορεί για το θέμα αυτό. Υπάρχει σωρεία εγγράφων που το αποδεικνύει. Έκανα παράσταση στη Βουλή για το θέμα αυτό. Δεν υπάρχουν ευθύνες σε Δημάρχους. Υπεύθυνη ήταν η Νομαρχία για τα έργα στο Αρκαδικό Χωριό. Το θέμα έχει έρθει 3 φορές στο Δ.Σ. Υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και αφαίμαξη οικοπέδων. Περίμενα εισήγηση δικηγόρου. Η ΔΕΠΟΣ ΑΕ είναι υπό διάλυση. Να μας πει η ΔΕΠΟΣ ΑΕ που πήγαν τα χρήματα από τα οικόπεδα. Ψηφίζω να χειριστεί την υπόθεση ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς διότι υπάρχουν παράνομα συμφέροντα. Ο Νομικός Σύμβουλος μπορεί, δεν είναι εξειδικευμένο το θέμα αν ζητήσουμε τα στοιχεία από τη ΔΕΠΟΣ ΑΕ, μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Είναι όλα κατασκευασμένα με προχειρότητα. Υπάρχουν καταπατήσεις. Συμφωνώ με τη διαδικασία αλλά με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου.

Δήμαρχος:

Συμφωνώ απολύτως με αυτά που είπες, δεν σε αμφισβητώ. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας. Το Νομικό Σύμβουλο τον θεωρούμε αναποτελεσματικό. Πώς σε αυτό το θέμα θα τον ορίσουμε ; Το θέμα είναι σύνθετο με άλλα δεδομένα. Για το Δήμο είναι αναποτελεσματικός και για το θέμα αυτό χρειάζεται εξειδίκευση.

Μαντάς:

Σήμερα καλούμαστε να προτάξουμε τη σπουδαιότητα και τη σοβαρότητα του Αρκαδικού Χωριού. Δεν πρέπει να εμπλέκεται η στάση μας σε σχέση με τον Νομικό Σύμβουλο. Δεν υπάρχει λόγος να εμπλέκονται τα πράγματα. Στο Αρκαδικό Χωριό δεν μπορούμε να αναπτύξουμε δίκτυα υποδομής, πρόβλημα με ρυμοτομικές γραμμές και ηλεκτροδότηση οικίας πολίτη, οριοθέτηση αιγιαλού κ.ά. Ο Δήμος είναι υπηρεσία. Πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Καράγιωργας:

Ο Δήμος πρέπει να πάρει θέση για τις ευθύνες της ΔΕΠΟΣ ΑΕ και των συνεργατών της. Πουλούσαν σπίτια που δεν ήταν νόμιμα και τώρα δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα. Πρέπει να παραπεμφθεί το θέμα σε δικηγόρο εξειδικευμένο.

Αδάμης:

Να μπει δικηγόρος για τα συμφέροντα του δήμου, αλλά σε εποχές τέτοιας κρίσης, πως θα πληρώσει ο Δήμος; Ο Δήμος πρέπει να έχει δικό του Νομικό γραφείο. Καταψηφίζω για το συμφέρον του Δήμου. Πρέπει να οργανώσουμε το Δήμο και όχι να αναθέτουμε σε δικηγόρους.

Κόκκωνας:

Το άρθρο 72 Ν. 3852/2010 λέει για τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής. Εάν είχατε κάνει το αυτονόητο, δηλαδή υπήρχε εισήγηση από τον Νομικό Σύμβουλο ότι αδυνατεί να χειριστεί την απόφαση, το θέμα θα είχε λήξει. Προτείνω εισήγηση Νομικού Συμβούλου, να συγκληθεί η Οικονομική Επιτροπή και μετά να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Καμπύλης Άγγελος:

Συμφωνώ με τον κ.Κόκκωνα. Το είχαμε συζητήσει στην Οικονομική Επιτροπή , ζητήσαμε εισήγηση του Νομικού Συμβούλου και αναβάλλαμε το θέμα. Θυμίζω την εισήγησή σας που λέγατε ότι κατά περίπτωση θα γίνονταν αναθέσεις σε Δικηγόρους. Εσείς βλέπετε μόνο Μαντζουράνη. Προτείνω η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο να κάνουν εισήγηση και μετά το Δημοτικό μας Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα.

Δαλιάνης Γεώργιος:

Είπε ο Δήμαρχος ότι δεν υπήρχε Αρκαδικό Χωριό. Ο Στράτης Δαλιάνης απέδειξε ότι είναι γνώστης του θέματος. Πώς λέτε ότι δεν γνωρίζουμε ; Σήμερα είναι άλλο το θέμα. Πρέπει η Οικονομική Επιτροπή να αποφανθεί και μετά να το ξαναδούμε. Και εμείς έχουμε ορίσει στο παρελθόν δικηγόρους. Είπατε για αναστολή οικοδομικών αδειών. Είναι πολύ δύσκολο αυτό. Πρέπει να συζητήσουμε την ουσία του Αρκαδικού Χωριού. Δεν το θέσατε έτσι το θέμα. Είναι ξεχωριστά τα πράγματα. Προτείνω σε επόμενη συνεδρίαση να γίνει τέτοια συζήτηση. Το ξέρουμε το θέμα του Αρκαδικού Χωριού. Δεν διαφωνώ με τον ορισμό δικηγόρου, αν έχω στοιχεία που να μου δείχνει αυτό. Ο Νομικός Σύμβουλος πρέπει να δηλώσει αδυναμία και μετά ορίζουμε. Θέλω να δεσμευτείτε για συζήτηση ουσίας του Αρκαδικού Χωριού, διότι είναι πολύ σοβαρό, για να αναπτύξουμε και εμείς τι έχουμε κάνει. Έχουμε πάει κατηγορούμενοι. Παραλαβή Αρκαδικού Χωριού δεν υπάρχει. Έχετε αποδεικτικά στοιχεία ότι εμείς δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα; Πρόβλημα η ΔΕΠΟΣ ΑΕ και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Δεν υπάρχουν προσωπικά οφέλη. Τα οφέλη είναι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Δαλιάνης Ευστράτιος:

Δεν έχουμε πρόβλημα με Μαντζουράνη. Η Ο.Ε. να επιληφθεί του θέματος, να ζητήσουμε από τον Νομικό Σύμβουλο τη γνώμη του για το θέμα και μετά να επιληφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνω αναβολή του θέματος.

Σίδερης:

Δεν είναι απαραίτητο να περάσει πρώτα από την Οικονομική Επιτροπή. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να επιλαμαβάνεται για θέματα ιδιαιτέρως σοβαρά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ.3 του Ν.3852/2010.

Κόκκωνας:

Εμείς θα πούμε ναι αν τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Ζητάω αναβολή.

Μαντάς:

Έχει ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε προηγούμενη συνεδρίαση. Δεν ψάχνουμε τον φταίχτη, εμείς θέλουμε να λύσουμε το θέμα. Υπάρχει σαφέστατη αδυναμία των υπηρεσιών για λύση των θεμάτων. Επισημαίνω ότι δεν τέθηκε θέμα για βιολογικό καθαρισμό και πράξεις εφαρμογής.

Δαλιάνης Γεώργιος:

Υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο για τον βιολογικό. Υπάρχει ευθύνη ΔΕΠΟΣ ΑΕ και Νομαρχίας. Διορθωτική η πολεοδομική πράξη. Ο δήμος έχει πολεοδόμο εάν δεν ασχολήθηκε κάτι άλλο φταίει. Υπάρχει σχετική καταγγελία για το θέμα αυτό; Το πολεοδομικό γραφείο ήταν ανεξάρτητη υπηρεσία. Τι φταίει; Ο δήμος; Ορίστηκε εξειδικευμένος πολεοδόμος;

Μαντάς:

Η πράξη εφαρμογής είναι δουλειά του Δήμου. Η απόφαση έλεγε για Νομικό και Πολεοδόμο. Σήμερα λέμε για Νομικό.

Δαλιάνης Ευστράτιος:

Προτείνω συζήτηση για Αρκαδικό Χωριό με όλους τους φορείς. Οι υπηρεσίες ήταν άβατες για το Δήμο. Ζήτησα στοιχεία αιγιαλού και παραλίας και πήρα άσχετα πράγματα.

Δήμαρχος:

Το θέμα θα αναβληθεί όπως ήρθαν τα πράγματα. Έγιναν ενέργειες από τους προηγούμενους Δημάρχους. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάρθηκε απόφαση από δικηγόρο και πολεοδόμο. Με την απόφαση αυτή φέραμε το θέμα. Κύριε Δαλιάνη Γιώργο δεν έπρεπε να είχατε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κάνετε αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα; Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνατε αυτό που έπρεπε. Περιμένω να δω αν αυτά που λέτε τα εννοείτε. Προτείνω αναβολή του θέματος. Πιστεύετε ότι ο Νομικός Σύμβουλος θα γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη διερεύνηση του θέματος; Στην υπόθεση της Κομποτής υιοθετήσαμε την άποψη της Καστάνιτσας και ορίσαμε τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου. Ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα, συμφωνεί με την αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα αυτό.

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Comments are closed.

  • Welcome / Καλώς

    Welcome to the official website of
    The Arkadian Village.
    Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρκαδικου Χωριου.

  • Arkadiko Gallery
    playgr2-5.jpg  b22 b33 4 komvos11.jpg
  • Social Media
  • Archives